Oleum pokrzywowe

  • Dostępność: Jest Jest  (9 szt.)
  • szt.
  • 39,00 zł

•   OLEUM POKRZYWOWE

Przeznaczone do pielęgnacji skóry młodej, trądzikowej, a także bardzo suchej i pękającej (dolegliwości związane z chorobą Hashimoto). Odżywia, regeneruje i wygładza skórę, a także łagodzi stany zapalne i przyspiesza gojenie.

 

OLEUM – magiczne połączenie leku i kosmetyku – cudownie działający koktajl złożony ze świeżych ziół pozyskiwanych z własnych ekologicznych plantacji oraz organicznych olejów i maseł roślinnych sprowadzanych z całego świata. To wszystko zamknięte w aptecznym, poddającym się recyklingowi słoiczku. Terapia i pielęgnacja w jednym – zdrowie i uroda… a w prezencie kropelka aromaterapii ;)
 
Pokrzywa zwyczajna wcale taka zwyczajna nie jest – to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych. Z reguły traktowana jak uciążliwy chwast musi mieć w sobie wielką moc, skoro radzi sobie nawet w najbardziej niesprzyjających warunkach. Mimo, że została dokładnie przebadana przez naukowców, nadal potrafi zadziwić właściwościami nieporównywalnymi z innymi roślinami. Bogata w kwas foliowy, żelazo oraz całe mnóstwo witaminy C, wapń, krzem – substancje, które wzmacniają, oczyszczają i regenerują ludzki organizm. Duża ilości chlorofilu zawartego w liściach pokrzywy, sole mineralne oraz mikroelementy, takie jak: magnez, wapń, potas oraz doskonale przyswajalne żelazo, acetylocholina, karotenoidy, fitosterole i flawonoidy – te wszystkie substancje nie pozostają bez wpływu na stan naszej skóry. Pokrzywa odżywia, regeneruje i wygładza skórę. Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, antyrodnikowe i przeciwzmarszczkowe. Jest niezastąpiona w leczeniu schorzeń skórnych, ropni, czyraków, trądziku i innych stanów zapalnych. Dzięki wyjątkowym właściwościom nawilżającym świetnie się sprawdza przy pielęgnacji suchych i pękających pięt, kolan i łokci.  Masaż przy użyciu oleum pokrzywowego zmniejsza napięcie mięśni i poprawia krążenie krwi.



Olej z czarnuszki siewnej łagodzi podrażnienia, przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik czy atopowe zapalenie skóry. Ponadto poprawia kondycję skóry suchej, nawilżając ją, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów opóźnia proces starzenia się skóry. W przypadku cery tłustej zapobiega błyszczeniu.

Olej z pestek winogron jest najbogatszym źródłem kwasu linolowego oraz naturalnej witaminy E, która jest doskonałym antyutleniaczem. Ponad to, zawiera witaminę B6, lecytynę, przeciwutleniające flawonoidy i resweratrol, a także wiele minerałów. Dzięki temu pomaga hamować procesy starzenia się skóry, regeneruje ją i odżywia, ma właściwości łagodzące podrażnienia, tonizuje i działa przeciwzapalnie.
Po zastosowaniu bezpośrednio na skórę, doskonale się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. Skóra staje się gładka i rozświetlona, poprawia się jej jędrność i napięcie, wzmocniona zostaje lipidowa struktura naskórka.

Masło shea, zwane również masłem karité (z francuskiego ŻYCIE), jest aromatycznym tłuszczem otrzymywanym z nasion drzewa masłowego.
Stanowi naturalny filtr UV, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwstarzeniowo, zmniejsza rozstępy. Jest to również wspaniały środek leczniczy, ponieważ przyśpiesza bliznowacenie ran i oparzeń. Ponadto zawiera witaminę F, która przynosi ulgę zmęczonym, napiętym i bolącym mięśniom, powodując ich rozluźnienie.
W 90 procentach składa się z kwasu oleinowego i stearynowego, a ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych znacznie przewyższa tę zawartą w maśle kakaowym czy innych naturalnych masłach roślinnych. Nienasycone kwasy tłuszczowe są kluczowym składnikiem przy odmładzaniu i nawilżaniu skóry - dzięki głębokiej penetracji skóry, natłuszczają ją oraz nawilżają. Masło shea pomaga utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną, poprzez wiązanie wody (obniża współczynnik TEWL) zapobiegając przesuszeniu i łuszczeniu się skóry. Jednocześnie doskonale się wchłania nie pozostawiając tłustej warstwy, długo zaś pozostaje w głębszych warstwach skóry.
Niezaprzeczalnie dzięki swemu pochodzeniu wnosi też powiew egzotyki do kosmetyków.

Wosk pszczeli naturalny tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające). Dzięki temu  kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę, nadaje jej połysk, wykazuje działanie regenerujące.
Amatorów miodu urzeka ponadto swoim cudownym słodkim zapachem.


SPOSÓB UŻYCIA: Naprawdę niewielką ilość oleum nanieść na podrażnioną, uszkodzoną lub zmienioną zapalnie skórę. Delikatnie wmasować i pozostawić do wchłonięcia. Produkt bardzo wydajny – zawiera wyłącznie substancje czynne.



• SKŁAD / INGREDIENTS:

olej z pestek winogron, wosk pszczeli, masło KARITE, olej z czarnuszki siewnej, ziele pokrzywy, witamina E

• INCI: Vitis Vinifera Seed Oil, Cera Flava, Butyrospermum Parkii (Shea) Fruit Butter, Nigella Sativa (Black Seed) Seed Oil,  Urtica Dioica (Nettle) 
Root, Tocopherol Acetate

[Info.]
Nasze produkty zawierają naturalne substancje pochodzenia roślinnego,
w związku z tym u osób podatnych mogą występować reakcje uczuleniowe.


NIE ZAWIERA KONSERWANTÓW, SZTUCZNYCH AROMATÓW I BARWNIKÓW.
Seria czterech kosmetyków: mydło, tonik, krem i oleum - przeznaczona do pielęgnacji cery problematycznej w każdym wieku. Właściwe oczyszczenie, przywrócenie równowagi, uspokojenie i regeneracja skóry oraz ochrona przed powstaniem nowych zmian skórnych to idealny plan na uczynienie cery problematycznej na powrót cerą normalną. Nawilżenie i natłuszczenie skóry to klucz do przerwania błędnego koła przesuszania cery trądzikowej, spowodowanego stosowaniem agresywnych środków na bazie alkoholu czy innych substancji silnie przesuszających i podrażniających, z którymi skóra walczy nadprodukcją sebum. Celem stosowania serii nie jest chwilowy rezultat i zamaskowanie problemu, lecz gruntowne jego rozwiązanie, niezależnie od przyczyn i wieku. 
 
Cztery produkty i cztery kroki pielęgnacji cery trądzikowej:

1. Umyj twarz mydłem (w zależności od potrzeby, jedno lub dwukrotnie)
2. Osusz twarz ręcznikiem i od razu spryskaj ją tonikiem
3. Na stonizowaną, lekko wilgotną twarz nałóż krem, delikatnie wklepując go palcami
4. Punktowo (lub na całą twarz na noc - w zależności od obszaru nasilenia trądziku) nałóż Oleum pokrzywowe